Een hypotheek afsluiten met NHG?

Als je op zoek bent naar informatie over hypotheken dan ben je vast al vaker de term NHG tegengekomen. Maar wat is de NHG? En waar is het goed voor? Daarover lees je meer in onderstaande blog.

‘’Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bent je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst.’’

Wat is de NHG en wat kost het me?

De NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. De NHG geeft een garantie voor jou als koper en voor de bank die betrokken is bij de hypotheek. Mocht je om welke reden dan ook jouw huis uit nood moeten verkopen, dan zorgt de NHG ervoor dat je niet met een restschuld achterblijft. 

Voor een hypotheek met NHG betaal je één keer een borgtochtprovisie, in de volksmond ‘NHG-premie’, van 0,9% over het totale hypotheekbedrag. 

Hoeveel kun je lenen met de NHG?

Hoeveel je, inclusief bijkomende kosten, maximaal kunt lenen hangt af van de energiebesparende voorzieningen (EBV) die zijn aangebracht.

Zonder EBV: Je maximale hypotheek is € 290.000 

Met EBV: Je maximale hypotheek is € 307.400 (€ 290.000,- + 6%)

Hoe werkt het kwijtschelden met een NHG? 

In sommige gevallen zal de NHG de restschuld van jouw hypotheek kwijtschelden. Dit geldt echter niet indien je vrijwillig jouw huis verkoopt omdat je bijvoorbeeld groter wilt gaan wonen. Er zijn verschillende factoren die nog invloed kunnen uitoefenen op jouw recht op het kwijtschelden van de restschuld. 

In welke gevallen wordt de restschuld kwijtgescholden door NHG?

  • Als je relatie beëindigd is en de hypotheek op twee namen stond. NHG kijkt eerst of één van beiden toch in het huis kan blijven wonen. Sinds 2014 heeft NHG hier een ruimere hypotheek voor ingevoerd.
  • Als je partner overleden is.
  • Als je arbeidsongeschikt bent geraakt.
  • Als je je baan bent kwijtgeraakt (aantoonbaar niet door jouw schuld).

De voordelen van de NHG

De NHG brengt een aantal voordelen met zich mee. Doordat de bank zekerheid heeft dat het bedrag terugbetaald wordt, krijg je in ruil daarvoor vaak een lagere rente waardoor je lagere maandlasten hebt. Een hypotheek met NHG is verantwoord, je weet namelijk zeker dat je een hypotheek afsluit die bij jouw inkomen past. De eenmalige premie van 0,9% die je moet betalen voor de NHG is aftrekbaar van jouw inkomstenbelasting. 

Nadelen

Een hypotheek met NHG heeft eigenlijk geen nadelen. Wel zijn er veel regels en voorwaarden aan verbonden. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur als je een hypotheek met NHG gaat afsluiten. Ook als je een restschuld hebt, en je dus een beroep kunt doen op NHG, kan jouw hypotheekadviseur je hiermee helpen.

Wil je weten welke hypotheek of verzekeringen er op jouw situatie van toepassing zijn? Of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Mail naar hypotheek@lifefinance.nlof neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 0181-621 988.