Je gaat samenwonen! Wat moet je regelen?

Samenwonen, leuk! Dit is het moment dat financiële zaken goed geregeld moeten worden. In deze blog geven we 5 tips als je voor het eerst gaat samenwonen. 

Het aantal stellen dat ongehuwd samenwoont is sinds 1995 gestegen met maar liefst 72 procent. Wie plannen heeft om samen te gaan wonen of net samenwoont doet er wél verstandig aan verschillende zaken op financieel gebied goed te regelen. We geven je alvast vijf tips! 

Hoe de financiën eruit komen te zien als jullie gaan samenwonen is natuurlijk een eigen keuze. Het is wel aan te raden om de financiën te bespreken met elkaar. Duidelijke afspraken kunnen voorkomen dat er onnodige strubbelingen ontstaan. Daarnaast kun je door financiële zaken samen te regelen, aardig wat geld besparen. 

1. Maak afspraken: Wie betaalt wat?

Een blik op de inkomsten en uitgaven verschaft vaak heldere inzichten. Breng jullie vaste lasten in kaart en bespreek hoe je deze gaat verdelen. Denk hierbij aan kosten als de huur of hypotheek, water en energie, boodschappen, internet en verzekeringen.

De kosten verdelen kan op tal van manieren. Drie mogelijke opties zijn:

  • Naar verhouding van inkomen
    Tel jullie inkomens bij elkaar op. Is jullie gezamenlijk inkomen bijvoorbeeld 40% van jou en 60% van je partner? Dan dragen jullie ook in deze verhouding bij.
  • Ieder de helft
    Een simpele oplossing; jullie betalen allebei de helft van jullie gezamenlijke kosten.
  • Hetzelfde bedrag overhouden
    Tel jullie inkomens bij elkaar op en trek hier het bedrag dat jullie aan gezamenlijke kosten maken hiervan af. Van het bedrag dat overblijft, houden jullie ieder de helft.

2. Open een gezamenlijke rekening

Jullie kunnen gezamenlijke kosten natuurlijk vanaf ieders privérekening voldoen. Een gezamenlijke betaalrekening is echter wel zo praktisch en overzichtelijk. Dit wordt ook wel een ‘en/of-rekening’ genoemd. ‘En/of’ staat voor de verantwoordelijke personen voor die rekening: jij en/of je partner. Op deze rekening leggen jullie beiden geld in, waarna de gezamenlijke kosten vanaf deze rekening voldaan worden. Jullie beschikken beiden over het geld op de en/of-rekening. Mochten jullie uit elkaar gaan, dan komt het tegoed toe aan degene die het geld op de bankrekening heeft gezet.

3. Controleer jullie verzekeringen

Controleer welke verzekeringen jullie apart van elkaar hebben. De meeste verzekeringen kun je nu samen afsluiten. Dit kan flink in premie schelen. Dubbele verzekeringen kunnen geschrapt worden. Zorg vervolgens wel dat de dekking van de verzekeringen die jullie behouden uitgebreid genoeg is voor de nieuw ontstane situatie. Hou je een eerder gesloten inboedelverzekering aan, zorg er dan wel voor dat de dekking volstaat voor jullie gezamenlijke inboedel.

4. Overweeg je relatie officieel vast te leggen

Samenwonen kan een goed moment zijn om je relatie officieel vast te leggen. Dit is verstandig, want hierna word je door de officiële instanties ook als een stel gezien. Samenwonen zorgt er namelijk nog niet voor dat jullie relatie ook wettelijk wordt ‘erkend’. Je kunt een samenlevingscontract laten op stellen bij een notaris. Wat er precies in komt te staan, bepalen jullie zelf. De notaris kan jullie hierbij helpen.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Pas hierna worden jullie bijvoorbeeld als elkaars officiële erfgenamen gezien en kunnen jullie aanspraak maken op partnerpensioen.  

5. Fiscaal partnerschap

Wanneer je gaat samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Zodra jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn, samen een kind hebben of samen een huis bezitten, worden jullie fiscaal partners. Maar ook als je langere tijd samenwoont kun je fiscaal partner zijn. 

Dit biedt verschillende voordelen. Zo mogen fiscaal partners sommige aftrekposten naar eigen keuze aan elkaar toedelen. Bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek; jullie mogen zelf kiezen wie van de twee de hypotheekrente van zijn inkomen aftrekt. Ook kunnen fiscaal partners zelf bepalen hoe zij de bezittingen in Box 3 (spaargeld en beleggingen) onderling verdelen. In 2016 ligt de grens voor heffingsvrij vermogen op € 24.437 per persoon. Voor fiscaal partners geldt het dubbele bedrag.

Sta jij op het punt om samen een hypotheek af te sluiten en ben je benieuwd welke hypotheek op jullie situatie van toepassing is? Of hebben jullie vragen naar aanleiding van deze blog? Mail naar hypotheek@lifefinance.nlof neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 0181-621 988.