Ga jij in 2019 je eerste woning aankopen?

Ga jij in 2019 je eerste woning aankopen? Je eerste hypotheek aanvragen? Dan zal je een spannend traject instappen waarbij verschillende zaken naar voren komen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Om je te helpen bij de voorbereiding van de aankoop van je eerste woning en de aanvraag van een hypotheek staan in deze blog een aantal tips beschreven. 

Sparen, sparen en nog eens sparen

Met ingang van 1 januari 2018 mag de maximale hypotheek 100% van de waarde van het huis bedragen. Voorheen was het bij bestaande bouw mogelijk om 101% te lenen en bij nieuwbouw zelfs 104% van de aankoopwaarde. Het gevolg van deze verandering is dat je flink wat spaargeld moet hebben om een koopwoning aan te schaffen. Zo heb je niet alleen geld nodig om je woning op te knappen (indien dit nodig is), maar moet je ook rekening houden met de kosten koper, overdrachtsbelasting en notariskosten. De kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning kunnen al snel oplopen tot €10.000,-. 

Tip: Een bouwkundige keuring en een taxatie direct na de mondelinge overeenkomst, scheelt een hoop onzekerheid over de onderhoudskosten op de korte termijn en de kosten koper.

Weet wat je kunt lenen

Er zijn verschillende tools waarmee je kunt berekenen wat je ongeveer kunt lenen. Er zijn echter verschillende factoren die het maximale leenbedrag van je hypotheek kunnen beïnvloeden. Om er zeker van te zijn welke mogelijkheden er voor jou zijn omtrent de hypotheek voor de aanschaf van een woning, kun je het beste contact opnemen met ons kantoorom een vrijblijvende afspraak te maken met een erkend hypotheekadviseur. Elke geldverstrekker heeft zijn eigen voorwaarden en rentetarief, hierdoor kunnen er grote verschillen optreden met betrekking tot de maximale leencapaciteit. Wij zoeken dat ter plekke uit.

Tip: Plan een vrijblijvende afspraak voor een juiste indicatie.

Verdiep je in zaken die komen kijken bij een woning

Een hypotheek is een grote kostenpost die je voor een lange periode vastzet. Naast de hypotheek zijn er ook een hoop andere zaken die je in kaart moet brengen. Denk hierbij aan verzekeringen (woonlastenverzekering, overlijdensrisicoverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, etc.) maar ook andere kosten die bij een woning komen kijken zoals een abonnement voor internet en televisie, gas water en licht kosten, energiekosten, gemeentekosten, en ga zo maar door. 

Tip: Gebruik Nibud persoonlijke budgetadvies voor een indicatie van de totale lasten.

Zijn lage maandlasten in de eerste jaren heel belangrijk voor jou?

Maandlasten die netto € 100-€ 150,- lager liggen kun je realiseren met de startershypotheek van ASR. Dit product wordt sinds een jaar aangeboden en kent een ingenieuze constructie, waarbij de looptijd 40 jaar duurt in plaats van 30 jaar én er geen renteaftrek verloren gaat. De “extra module” van 10 jaar kan op elk gewenst moment worden beëindigd. Bijvoorbeeld wanneer je gaat samenwonen en er een extra inkomen binnenkomt.

Tip: Vraag in de vrijblijvende afspraak naar een berekening van deze optie.

Wil je weten welke hypotheek of verzekeringen er op jouw situatie van toepassing zijn? Of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Mail naar hypotheek@lifefinance.nl of neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 0181-621 988.