Je rentevaste periode vastzetten voor langere tijd of niet?

Bij het afsluiten van een hypotheek komt dit onderwerp vaak aan bod, zet je de hypotheek vast voor 10, 20 of misschien wel 30 jaar? In deze blog lees je de voor- en nadelen van het vastzetten van je hypotheek voor de lange termijn. 

Wanneer moet je je hypotheekrente vastzetten? 

Als je graag zekerheid hebt dan kun je de hypotheekrente vastzetten. Het is echter wel zo dat je hier een prijs voor betaalt. Hoe langer je een hypotheekrente wilt vastzetten, des te hoger de rente is die je betaalt.

De voordelen van het vastzetten van je hypotheekrente

Het vastzetten van een hypotheekrente zorgt voor zekerheid. Als je de rente vastzet voor een bepaalde periode blijftdeze voor de periode dat je hem vastzet dus gelijk. Als de marktrente in deze periode stijgt dan zal dit geen invloed hebben op jouw maandlasten.Dit omdat jouw rente simpelweg vaststaat.

De nadelen van het vastzetten van je hypotheekrente

Als je ervoor hebt gekozen dat de rente vaststaat voor een bepaalde tijd en de marktrente daalt, dan heeft dit geen invloed op jouw maandlasten. Je profiteertin dit geval helaas ook nietvan de rentedaling. Het vastzetten van de hypotheekrente heeft ook een prijskaartje. Hoe langer je de rente wil vastzetten, des te meerje betaalt

Hoe lang moet ik mijn rente vastzetten?

Hoe lang je de renteperiode vast moet zetten is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.  Er zijn verschillende factoren die hier namelijk invloed op kunnen hebben. Denk hierbij aan factoren zoals: de hypotheeksom, de renteverwachting en hoe lang je denkt te blijven wonen in de woning. 

De hypotheeksom

Is de hypotheekschuld ten opzichte van je inkomen relatief hoog? Dan kun je de renteperiode beter niet te kort vastzetten. Schommelingen in de hypotheekrente kunnen in dit geval grote gevolgen hebben voor jouw financiële situatie. Als de rente ineens gestegen blijkt te zijn na afloop van de korte rentevaste periode dan kan dit een financieel risico met zich meedragen. 

De renteverwachting

Ondanks dat dit erg moeilijk in te schatten is kun je bij je besluit ook kijken naar de verwachting van de rente voor de komende jaren. Er is echter nooit zekerheid in het toekomstperspectief van de rentes. 

Je woonhorizon

Bij het vastzetten van je rentevaste periode moet je ook bedenken welk toekomstperspectief je voor ogen hebt. Hoelang wil je in de woning blijven wonen? Je mag bij een verhuizing vaak wel je hypotheek meenemen, maar veel mensen besluiten toch hun hypotheek af te lossen met de verkoopsom en voor een nieuwe woning een nieuwe hypotheek af te sluiten. Besluit je na 5 jaar te verhuizen en heb je een rentevaste periode van 20 jaar? Dan is dit zonde voor de portemonnee, je hebt namelijk 5 jaar lang een hogere rente betaald.  

Het bepalen van de rentevaste periode is een lastig onderwerp. Het is hierbij erg belangrijk om je eigen situatie goed in kaart te brengen en te weten wat je zelf belangrijk vindt. Sta jij op het punt om een hypotheek af te sluiten en heb je hier hulp bij nodig? Wil je weten welke hypotheek er op jouw situatie van toepassing is? Of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Mail naar hypotheek@lifefinance.nlof neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 0181-621 988.