Jouw eerste woning aankopen met behulp van de starterslening.

Een woning aankopen die in eerste instantie toch te duur blijkt te zijn… De starterslening helpt je in sommige situaties om dit toch mogelijk te maken. Met een starterslening overbrug je het verschil tussen de prijs van het huis dat u wilt kopen en het bedrag dat u maximaal kunt lenen. De Starterslening is altijd een aanvulling op je normale hypotheek.

Een situatieschets

Stel je bent op zoek naar een koopwoning in de gemeente Nissewaard. Je bent al bij een financieel adviseur langs geweest en je hebt naar aanleiding van het oriëntatiegesprek te horen gekregen dat je maximaal €150.000,-aan hypotheek kunt lenen. Je gaat op zoek naar jouw eerste woning en ziet een leuk appartement ter waarde van €160.000,-. In eerste instantie zou de vraagprijs van dit appartement te hoog liggen voor jouw maximale hypotheek. Maar de starterslening kan je in deze situatie bijstaan. Met behulp van de starterslening is het namelijk mogelijk om maximaal €30.000,-bij te lenen om het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de aankoopwaarde van de woning te overbruggen.

De voorwaarden van de starterslening

  • Je bent woonachtig in een van de deelnemende gemeenten
  • Jij en je partner hebben nog nooit een koopwoning in het bezit gehad.
  • Je kom een bestaande woning van particulier/woningcorporatie/marktpartij of een nieuwbouwwoning van een ontwikkelaar.
  • Je ben minimaal 18 jaar en jonger dan 40 jaar.
  • De hypotheek wordt afgesloten met een NHG.
  • De prijs van de koopwoning mag niet hoger zijn dan de kostengrens, bedoeld in de NHG-regels. Per 1 januari 2019 bedraagt deze grens € 290.000,- voor een woning zonder energiebesparende voorzieningen, of € 307.400,- voor een woning met energiebesparende voorzieningen.
  • Je kunt de starterslening aanvragen als je concreet in onderhandeling bent over een koopwoning in een deelnemende gemeente.

Aanvullende informatie over de starterslening

De starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en een doorlooptijd van 30 jaar. Een voordeel is dat je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing over de starterslening hoeft te betalen. Na het derde jaar vindt er een inkomenstoets plaats. Indien er voldoende inkomensstijging heeft plaatsgevonden ga je (gedeeltelijk) rente en aflossing betalen. Er zijn ook toets momenten in het 6e, 9een 15ejaar.

Weet jij al hoeveel hypotheek je maximaal kunt aanvragen? En kom jij in aanmerking voor een starterslening? Wil je weten welke hypotheek mogelijkheden er op jouw situatie van toepassing zijn? Of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Mail naar hypotheek@lifefinance.nlof neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 0181-621 988. 

Bron: SVN