Verzekeringsadvies: De rechtsbijstandverzekering

Naar schatting heeft 50% van de Nederlandse bevolking een rechtsbijstandverzekering. Deze mensen willen graag juridische hulp krijgen om hun recht te halen bij een conflict. Een rechtsbijstandverzekering kost per jaar ongeveer hetzelfde als een advocaat per uur.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Bijvoorbeeld als je wordt ontslagen, omdat het bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren. Of als je er niet uitkomt met de tegenpartij bij een ongeluk in het verkeer. Dan is het fijn als iemand je helpt die weet wat jouw rechten en plichten zijn. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt de kosten van deze rechtsbijstand.

Hoe werkt deze verzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering word je geholpen door juristen die in dienst zijn van je rechtsbijstandverzekeraar. Het is niet gek dat je pas denkt aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering als je daadwerkelijk hulp en advies nodig hebt. Toch kun je je verzekering niet altijd meteen gebruiken. De verzekering geldt namelijk niet voor situaties die je ziet aankomen. Soms krijg je korting op rechtsbijstand als je direct hulp of advies nodig.

Rechtsbijstandverzekering: de verschillende dekkingen

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen:

  • Module consument: denk aan een conflict bij kopen of huren, of bijvoorbeeld een conflict met je internetprovider.
  • Module Inkomen: bijvoorbeeld een (dreigend) ontslag of een ander conflict met je werkgever. Vaak valt hier ook een conflict met je pensioenfonds of uitkeringsinstantie onder.
  • Module Wonen: denk aan een conflict met de verhuurder van je woning of rondom de aankoop van een huis. Meestal valt een conflict met de buren ook onder deze dekking.
  • Module Verkeer: voor conflicten die ontstaan waarbij jij als fietser, voetganger of bestuurder van een auto of motor betrokken bent.
  • Module Mediation bij Echtscheiding: Voor conflicten in de relationele sfeer. Hier is slechts een beperkte dekking voor middels een maximale vergoeding. Er worden ook vaak eisen gesteld aan de minimale looptijd van de rechtsbijstandverzekering.
  • Fiscaal recht en vermogen: bijvoorbeeld conflicten over de aan- of verkoop van aandelen, obligaties en opties en vastgoed. Ook conflicten waar de belastingrechter bij betrokken is, zijn verzekerd. Deze dekking wordt niet standaard aangeboden.

Een eigen risico op een rechtsbijstandverzekering, of een franchise?

Als je bij bijvoorbeeld een inboedelverzekering een schadebedrag krijgt uitgekeerd en je hebt een eigen risico, is dit simpel. Je krijg dan gewoon een lagere uitkering omdat eerst het eigen risico er wordt afgehaald. Bij een rechtsbijstandverzekering krijg je geen schadevergoeding maar juridisch hulp. Als je gebruik maakt van juridische hulp moet je het eigen risico betalen. Je krijgt hiervoor dan een rekening van de rechtsbijstandsverzekeraar en je kunt dan het bedrag overmaken naar de verzekeraar.

Als je een eigen risico neemt bij een rechtsbijstandverzekering is je premie vaak lager. Het kan daarom best interessant zijn om voor een eigen risico te kiezen. Je hebt meestal niet zo vaak schade waardoor dit onder aan de streep voordeliger kan zijn.

Een eigen risico is nog niet zo gebruikelijk bij een rechtsbijstandverzekering. Wat je veel vaker ziet is een franchise. Dit is net iets anders dan een eigen risico.

Een franchise is eigenlijk niets anders dan een drempelbedrag. Je rechtsbijstandverzekeraar helpt je vanaf een bepaald bedrag. Ligt de schade onder dat bedrag, de franchise dus, kun je geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Je verzekeraar helpt je dan dus niet. Ligt de schade boven de franchise dan komt je verzekeraar wel in actie.

Wat doet Life & Finance voor jou?

Aan de hand van je persoonlijke situatie beoordelen we of een rechtsbijstandverzekering noodzakelijk is. We geven een advies over de modules en welk product het beste past in combinatie met de andere woonverzekeringen. Dit advies en de vergelijking herhalen we periodiek.

Bij een onverhoopt conflict zullen wij het initiatief nemen. we begeleiden de claim en tijdens de behandeling hiervan houden we toezicht op je belangen.

Vergoeding Life & Finance

Wij ontvangen voor onze werkzaamheden een doorlopende administratievergoeding (provisie) van de verzekeraar.
Afhankelijk van de premie is dat gemiddeld € 2,50 per maand.

Vragen over de rechtsbijstandverzekering? Bel of mail ons, wij staan graag voor u klaar!