NHG in 2024 opnieuw flink omhoog

 
 

Hoewel de gemiddelde prijs van een koopwoning in het afgelopen jaar min of meer gelijk is gebleven, gaat de maximale hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) in 2024 toch omhoog. Per 1 januari is die gestegen van € 405.000 naar € 435.000.

Het grote voordeel van een NHG-hypotheek is dat je een vangnet hebt als je te maken krijgt met betalingsproblemen. Bijvoorbeeld door het overlijden van een partner, maar ook bij bijvoorbeeld werkloosheid of een echtscheiding. Als je in zo'n situatie belandt, probeert de organisatie achter de NHG – samen met jou en de bank – te voorkomen dat je gedwongen je huis moet verkopen. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan zorgt NHG er onder voorwaarden voor dat je niet met een restschuld blijft zitten.

Niet gratis...

Die garantie is niet gratis. Als je een NHG-hypotheek afsluit, kost je dat eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag. Stel dat je een huis koopt van € 420.000. Dan betaal je voor deze zogenoemde ‘borgtochtprovisie’ dus € 2.520. Dit bedrag mag je wel aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting.

...maar wel snel terugverdiend

Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je minder hypotheekrente betaalt. De bank loopt immers minder risico. Gemiddeld is dat voordeel 0,4%. Om hetzelfde rekenvoorbeeld te gebruiken: met een hypotheek van € 420.000 scheelt je dat in het eerste jaar bruto al € 1.680. Daarmee verdien je die borgtochtprovisie dus snel terug.

Extra lenen voor duurzamer huis

Koop je een huis en wil je dat verduurzamen? Dan mag je binnen de regeling van de Nationale Hypotheekgarantie 6% meer lenen. In dat geval komt de maximale NHG-hypotheek in 2024 dus uit op € 461.100. Houd er wel rekening mee dat ook de taxatiewaarde van het huis, je inkomen en de hoogte van de hypotheekrente invloed hebben op het maximale bedrag dat je kunt lenen.

Laat je goed adviseren!

Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie is in veel gevallen een prima keuze. Maar geen enkele situatie is hetzelfde en daarom is elke hypotheek maatwerk. We adviseren je hier graag over. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij expert op het gebied van hypotheken. Bel of mail ons gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Website under construction

Hey! Momenteel zijn we druk bezig met de opzet van onze nieuwe website. 
Kun je iets niet vinden op onze site, dan kun je in de tussentijd altijd bellen of mailen.

Bedankt voor je begrip!

Cookie instellingen